1934. De Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig op het hoogtepunt van zijn creativiteit, een ster in de literaire wereld, naast Thomas Mann de meest gelezen Duitstalige schrijver van de jaren ‘20. Na de machtsovername van de nationaalsocialisten in Duitsland werd zijn invloed ook daar groter. Als overtuigd joods pacifist wordt hij ervan verdacht wapens te verbergen. De huiszoeking raakt hem zo hard, dat hij in ballingschap gaat, eerst naar Engeland, daarna samen met zijn tweede vrouw Lotte Altmann naar New York, Buenos Aires en uiteindelijk naar Brazilië. Daar schreef hij in 1942 zijn laatste en bekendste werk De wereld van gisteren. Zweig en Altmann stapten op 22 februari 1942 samen uit het leven.

De film is geen chronologische biopic: de cineaste concentreert zich op een handvol momenten uit het leven van de schrijver en op enkele ontmoetingen in Noord- en Zuid-Amerika die iets onthullen over het karakter en de emoties van de schrijver. Tegelijk maakt de film duidelijk dat Stefan Zweig tot op heden een belangrijk schrijver is van boeken die niets aan actualiteitswaarde verloren hebben. Door deze film zullen velen Stefan Zweig herontdekken.

Actress-director Maria Schrader has made a sensitive portrait of the famous author Stefan Zweig during his years of exile from the Nazis. An intelligent reflection on migration, banishment, and the role of the intellectual in society, it’s a historical film with urgent questions for the present.

Brenda Benthien

Deze vertoning wordt voorafgegaan door een lezing van Els Snick om 16.00. 

 

Els Snick is literatuurwetenschapper, literair vertaler en docente Duits aan de Universiteit Gent. Haar specialisatiegebied is de Duitse emigrantenliteratuur van het interbellum, en specifiek het werk van de joods-Oostenrijkse schrijver Joseph Roth (1894-1939). Ze werkt momenteel aan de vertaling van de briefwisseling tussen Joseph Roth en Stefan Zweig. In 2013 richtte ze het Joseph Roth Genootschap op.

trailer

Praktisch

 • Locatie
  Lumière
  Sint-Jakobsstraat 36, 8000 Brugge
 • Datum
  zo 23 april 2017
 • Uur
  17:00
 • Talen
  Duits, Engels, Frans, Portugees, Spaans
 • Ondertiteling
  Engels ,Nederlands
 • Land(en)
  Duitsland ,Oostenrijk ,Frankrijk
 • Regisseur
  Maria Schrader
 • Duur van de film
  106 min
 • Jaar
  2016