MOOOV | Canvas Nieuws MOOOV-Filmfestival-2019
TURNHOUT, 18 FEBRUARI 2019. MOOOV opent dit jaar het jaarlijkse filmfestival (23 april 5 mei) met het komische TEL AVIV ON FIRE, de derde speelfilm van Sameh Zoabi. Tegelijkertijd lost MOOOV ook het campagnebeeld, dat in teken staat van de FOCUS OP INDIA.
media image

OPENINGSFILM

Het festival opent op 23 april met 'Tel Aviv on Fire' van Sameh Zoabi en kiest daarmee voor een geniale komedie over het decennialang Arabisch-Israëlisch conflict, maar luchtig uitvergroot als een meeslpenede soap. MOOOV zal tevens de film deze lente uitbrengen in de Belgische zalen.

De charmante 30-jarige Palestijn Salam werkt bij op set van de populaire Palestijnse soapserie 'Tel Aviv on Fire'. Elke dag moet hij langs een Israëlische checkpoint om naar de studio te gaan. Op een dag wordt Salam aangehouden voor commandant Assi, chef van de checkpoint, wiens vrouw grote fan is van de serie. Om haar terug te winnen, dwingt Assi Salam het verhaal van de soap te veranderen. De film werd door diverse A-list festivals geselecteerd zoals o.a. het Filmfestival van Venetië, Toronto International Film Festival en het afgelopen International Film Festival Rotterdam. Bekijk hier een fragment van de film.

FOCUS OP INDIA EN CAMPAGNEBEELD

Als focus staat dit jaar India centraal, het land vooral bekend van de Bollywood cinema. Maar vandaag is er een heel nieuwe generatie jonge cineasten, op zoek naar een eigen filmtaal, die films willen maken met een grotere maatschappelijke relevantie. Net als een aantal jaren geleden, waar het festival een retrospectieve aan de Indische regisseur Anurag Kashyap wijdde, zullen de jonge Indische regisseurs die MOOOV dit jaar presenteert in de toekomst zeker een rol van betekenis gaan spelen.

MOOOV haalt buiten filmmakers nog meer Indisch talent naar het festival. Zo zal ook de maker van het campagnebeeld naar België afzakken. Ashima Narain is freelance fotografe en filmmaker uit Mumbai en versierde reeds opdrachten voor National Geographic, UNICEF, Wateraid, Discovery Channel en Cartier. In maart 2017 nog nam TIME haar op in een lijst van 34 vrouwelijke fotografen die je moét volgen. Toen ze van MOOOV de opdracht kreeg de foto voor het campagnebeeld van 2019 te maken, was haar intentie om een beeld te creëren dat het gevoel gaf deel uit te maken van iets narratief.

MOOOV Filmfestival loopt van 23 april tot 5 mei 2019 op 7 locaties in Vlaanderen: Beringen, Brugge, Genk, Lier, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout. Het volledige programma en alle aanwezige internationale gasten worden 1 april bekend gemaakt.