MOOOV | Algemeen Competities-jury-s

Tijdens MOOOV Filmfestival beoordelen verschillende jury's de competitiefilms. Tijdens de slotavond van MOOOV Filmfestival op zondag 5 mei worden de winnaars bekendgemaakt. Een overzicht. 


 

summary title

Canvas Award

Kiest een winnaar voor de CANVAS-award, ter waarde van 15.000 euro. 

summary title

Sembène Award

De award voor beste wereldfilm van het voorbije jaar krijgt de naam van één van de grootste regisseurs uit de wereldcinema: Ousmane Sembène.

De award voor de beste wereldfilm van het voorbije jaar verdient volgens MOOOV de naam van een man die als één van de grootste regisseurs uit de wereldcinema bekendstaat: Ousmane Sembène. 

summary title

Oeuvre Award

Elk jaar zet het festival één regisseur in de kijker, MOOOV benadrukt daarbij dat de winnaar er zowel op artistiek als op maatschappelijk vlak uit springt.

summary title

Universciné Jongerenprijs

De jongerenjury reikt de UNIVERSCINE-award uit, ter waarde van 3.000€. 

summary title

Kiripi-award

De KIRIPI-award wordt uitgereikt aan de beste kortfilm van het festival.

Jury Canvas Award

De jury van de Canvas Award bestaat uit 6 leden:

De voorzitter van de jury van de Canvas Award is Haroun MAHAMAT-SALEH, een regisseur uit Tsjaad. Bekend van o.a. ABOUNA, DARRAT, UNE SAISON EN FRANCE en deze zijn allemaal vertoond geweest bij MOOOV.

Joël KAREKEZI, een jonge regisseur uit Rwanda. Zijn recente film MERCY OF THE JUNGLE beleefde zijn wereldpremière in Toronto op TIFF 2018 en is te zien tijdens MOOOV FILM FESTIVAL.

Ashima NARAIN is een Indische fotografe die dit jaar de foto genomen heeft voor het affichebeeld. Zij werd door Time in 2017 genoemd als één van de belangrijkste vrouwelijke fotografen in de wereld. Zij werkt voor National Geographic en verschillende NGO’s.

Cornélia Laurence GLELE is een journaliste en documentairemaakster uit Benin. Ze heeft een eigen filmblog Ecrainbenin. Ze heeft twee korte documentaires geregisseerd en is recent zelf een filmfestival opgestart in Benin: International Women Film Festival of Bénin.

Damla SONMEZ is een jonge Turkse actrice die al in heel wat Turkse films en televisie series heeft meegespeeld. Ze won ook al verschillende prijzen. Ze speelt de hoofdrol in SIBEL, de slotfilm van het festival.

Soudade KAADAN is een Syrische cineaste. Haar debuutfilm THE DAY I LOST MY SHADOW won THE LION OF THE FUTURE voor beste debuutfilm in Venetië vorig jaar en haar kortfilm AZIZA won de GRAND JURY PRIZE op Sundance begin dit jaar. Beide films zijn te zien op het filmfestival.

Jongerenjury 2019

9 Jongeren duiken 10 dagen lang de filmzalen in. Dit topteam kiest samen zijn topfavoriet.

Maak plaats voor Clara Pollentier, Kiera Cnudde, Lotus Li, Maarten Meeusen, Marie-Line Lormans, Marthe Schuermans, Oscar Jans, Sanne Vander Plaetse en Senne Kooreman.

Begeleiding door Emma Steurs, Klara Camerlinck, Laure Jacobs en Lize De Potter.

Jury Kiripi Award

De jury van de Kiripi Award bestaat uit 4 leden:

De voorzitter is Adolf EL ASSAL, een jonge Egyptische regisseur die nu in Luxemburg woont. Hij werkt aan een trilogie over migratie gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Zijn film SAWAH is te zien op MOOOV FILM FESTIVAL.

Orlando VERDE is stafmedewerker bij KifKif. Zijn teksten werden gepubliceerd in onder andere Kif Kif, Rekto:Verso en MO*. Hij schrijft ook filmrecensies voor De Standaard en Filmmagie.

Lina SOUALEM is een Frans-Palestijnse-Algerijnse filmmaakster en actrice. Ze werkte ook als programmatrice voor verschillende internationale film festivals. Lina is de dochter van actrice Hiam Abbas. Ze spelen samen in À MON ÂGE JE ME CACHE ENCORE POUR FUMER, een film die ook op het festival vertoond wordt.

Maureen PRINS is filmmaakster uit Tilburg. Ze heeft een aantal films gerealiseerd, maar is vooral bezig met Solar Cinema, de eerste en enige mobiele bioscoop op zonne-energie, intussen actief in heel veel landen in de wereld.

media image

summary title

Behind the Scenes Award

In de gevangenis van Merksplas heeft ook een jury van gedetineerden, zij reiken de BEHIND THE SCENES-award uit.

summary title

Joker Audience Award MOOOV Filmfestival 2019

Alle films van MOOOV Filmfestival komen in aanmerking voor de Joker Audience Award. De winnaar wordt na het festival bekendgemaakt.