MOOOV | Algemeen Blogs OKAN-jongeren-in-Brugge

Mangesh

Mangesh is achttien jaar en woonde in Bhairahawa, Nepal. Hij heeft een oudere zus, maar zij woont nog altijd in Nepal samen met haar vriend. Zijn vader kwam na een terreuraanslag als eerste naar België. Het plan was om zijn vrouw en zoon zo snel mogelijk te laten overvliegen, maar dat bleek moeilijker dan verwacht. Zijn vader besloot om in België te blijven en werkte, net zoals zijn vrouw, dag en nacht om de vliegtuigtickets te kunnen kopen. Mangesh vertelde dat ze enorm arm waren en het daarom dus heel moeilijk was om ook mee te gaan naar België. Nu, veertien jaar later, is het eindelijk gelukt en woont Mangesh acht maanden in Brugge samen met zijn ouders. Op zo’n korte tijd spreekt hij al goed Nederlands. Zijn passie is schilderen en wil daar ook zijn job van maken. Ook Mangesh begint volgend jaar te studeren. Namelijk schilderkunsten in het VTI. Hij kwam drie dagen helpen op het festival en net zoals Lana hielp hij met de tickets te scannen.

media image

Over OKAN en buddy's

OKAN staat voor ‘onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers’. Anderstalige leerlingen die nog maar pas in België zijn aangekomen, kunnen extra ondersteuning krijgen in het onthaalonderwijs. Daar leren ze Nederlands en oefenen ze de nieuwe taal, met veel aandacht voor praktisch taalgebruik. Anderstalige nieuw komers kunnen zowel in het basis- als in het secundair onderwijs terechtkomen.

VDAB en het MOOOV-festival werkten dit jaar samen om anderstalige jongeren praktijkervaring te laten opdoen. Met deze actie wil VDAB aan werkgevers laten zien dat deze jongeren, mits wat ondersteuning, ook kunnen ingeschakeld worden als jobstudent.

MOOOV en VDAB werkten ook een buddy-traject uit voor OKAN-jongeren op de locaties van de 2 hoofdfestivals nl. Brugge en Turnhout. Per locatie werden een vijftal jongeren ingeschakeld in de festivalwerking: ticket- en zaalcontrole, bar en keuken. Elke jongere krijgt een buddy toegewezen van de vaste vrijwilligersploeg van MOOOV. Zo kunnen ze gerust zijn dat ze er niet alleen voorstaan én leren ze ook andere mensen kennen. "Met deze actie willen we werkgevers laten zien dat deze jongeren, mits wat ondersteuning, ook kunnen ingeschakeld worden als jobstudent", zegt Patrick Noël Vercruysse van VDAB. "Want werk is en blijft een belangrijk middel voor integratie."