MOOOV | Activiteit Openingsavond_-Marlina-the-Murderer-in-Four-Acts

MOOOV opent zijn filmfestival naar goeie gewoonte op feestelijke wijze in samenwerking met Concertgebouw Brugge. Je waant je een echte filmster op de rode loper en geniet van een fantastische film, met zicht op de wereld. Na de voorstelling trakteert MOOOV je bovendien op een frisse Brugse Zot of een stevige Straffe Hendrik, met dank aan brouwerij De Halve Maan.

Openingsfilm is de Indonesische film MARLINA, THE MURDERER IN FOUR ACTS van de cineaste Mouly Surya. 

Over de film: 

Marlina is nog maar net weduwe geworden – ze bewaart haar echtgenoot als een mummie in een hoek van haar woonkamer – wanneer een lokale bende zich meldt in de afgelegen boerderij. Ze zeggen dat ze haar zullen beroven, dat ze haar waarschijnlijk ook zullen verkrachten, maar dat ze eerst graag een maaltijd willen.

Dat dit niet goed kan aflopen voor de ongewenste bezoekers, suggereert de titel al. Met het hoofd van de vermoorde bende-leider gaat Marlina naar het politiebureau. Maar daarmee is ze als alleenstaande vrouw op het oerconservatieve en patriarchale eiland Sumba nog niet uit de problemen. Ze krijgt te maken met de revanche van de overlevende bendeleden.

Met betoverende cinemascope beelden van schilderachtige landschappen en een Morriconeachtige filmscore doet de film helemaal aan een western denken, maar de jonge regisseuse draait hier de rollen om: de vrouw laat zich niet zomaar slachtofferen en neemt het heft zelf in handen.

Deze indirecte commentaar op de situatie van de vrouw in het patriarchale Indonesië en de vrouwelijke solidariteit en zelfredzaamheid geven de film een interessante feministische toets. In tijden van “girl power” maakte Mouly Surya een originele en frisse film.

Praktisch

 • Locatie
  Concertgebouw
  Het Zand 34, 8000 Brugge
 • Datum
  wo 18 april 2018
 • Uur
  20:00

Film vertoond tijdens deze activiteit