Lana

Lana is negentien jaar en is samen met haar familie gevlucht uit Aleppo, Syrië. Ondertussen woont ze al een jaar en twee maanden in Beernem samen met haar ouders, twee jongere broers en twee jongere zussen. Haar papa kwam eerst naar België en zou iedereen laten overvliegen, maar nadat er een auto naast hun huis was ontploft, was het risico te groot om in Aleppo te blijven. Ze besloten om te vluchten en vertrokken, na een wandeltocht van 25km, vanuit Turkije naar België. De start van een gevaarlijke tocht die meer dan zeven dagen heeft geduurd. In Duitsland waren zij de enigen die verder konden vluchten naar België. Lana spreekt al goed Nederlands en droomt ervan om hier een leven op te bouwen en apotheekster te worden. Haar plan is dan ook om volgend jaar voor apotheekassistente te studeren aan de Maricolen in Brugge. Hier op het MOOOV filmfestival in Brugge helpt ze mee met de publieksprijzen uit te delen en tickets scannen. Lana is enorm gedreven en komt ook een hele week meehelpen omdat ze haar Nederlands wil verbeteren en graag onder te mensen komt. Zelf zal ze een ook film meepikken en heeft voor Bar Bahar gekozen.

media image

Mangesh

Mangesh is achttien jaar en woonde in Bhairahawa, Nepal. Hij heeft een oudere zus, maar zij woont nog altijd in Nepal samen met haar vriend. Zijn vader kwam na een terreuraanslag als eerste naar België. Het plan was om zijn vrouw en zoon zo snel mogelijk te laten overvliegen, maar dat bleek moeilijker dan verwacht. Zijn vader besloot om in België te blijven en werkte, net zoals zijn vrouw, dag en nacht om de vliegtuigtickets te kunnen kopen. Mangesh vertelde dat ze enorm arm waren en het daarom dus heel moeilijk was om ook mee te gaan naar België. Nu, veertien jaar later, is het eindelijk gelukt en woont Mangesh acht maanden in Brugge samen met zijn ouders. Op zo’n korte tijd spreekt hij al goed Nederlands. Zijn passie is schilderen en wil daar ook zijn job van maken. Ook Mangesh begint volgend jaar te studeren. Namelijk schilderkunsten in het VTI. Hij kwam drie dagen helpen op het festival en net zoals Lana hielp hij met de tickets te scannen.

media image

Niraz

Niraz is ook achttien jaar en woont net zoals Mangesh acht maanden in België. Zijn familie is Russisch, maar hijzelf is geboren in Idlib dichtbij Aleppo, Syrië. Ze woonden samen in een mooi appartement waar ze elk hun eigen kamer hadden. Op een dag werd zijn thuis gebombardeerd en stortte het volledige gebouw in. Zijn vader en oudste broer besloten om samen te vluchten naar België. In België hebben ze vliegtuigtickets gekocht om Niraz, zijn oudere broer en zijn mama te laten overvliegen. Niraz droomt ervan om astronomie te studeren en is dat volgend jaar ook van plan. Op MOOOV werkte hij ook drie dagen mee, maar hield zich op de achtergrond. Hij is nog niet zo zelfzeker om Nederlands te spreken, maar vond het wel een leuke ervaring om mee te helpen.

media image

Tekst: Nena Stritzel
Foto's: Sebastiaan Franco